Na 236 dagen onderhandelen is het zover: België heeft een nieuwe regering. En zoals steeds brengt dat een reeks nieuwe maatregelen met zich mee die een impact hebben op ondernemers. Hoewel nog niet alles in detail is uitgewerkt, zetten we bij Van Hooff Accountancy & Fiscaliteit alvast de belangrijkste wijzigingen op een rij. Want goed voorbereid zijn, is de sleutel tot slimme beslissingen.
Aanpassing liquidatiereserve
Bouw je een liquidatiereserve op? Dan is het goed om te weten dat de wachttijd wordt ingekort van vijf naar drie jaar. Dat betekent dat je sneller aan je middelen kan, maar let op: het tarief voor een vervroegde uitkering stijgt vanaf 2026 naar 6,5%, waardoor het totale tarief oploopt tot 15%. Keer je de liquidatiereserve uit binnen de drie jaar, dan blijft het standaardtarief van 30% roerende voorheffing van toepassing.
Heb je vragen over de impact hiervan op jouw onderneming? We bekijken dit graag samen met jou.
Strengere voorwaarden voor vennootschapsbelasting en meerwaardebelasting
Wil je als bedrijfsleider nog genieten van een verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting? Dan zal je jezelf binnenkort minstens 50.000 euro loon per jaar moeten uitkeren. Dit bedrag wordt bovendien geïndexeerd, en maximaal 20% mag bestaan uit voordelen van alle aard.
Daarnaast wordt een langverwachte meerwaardebelasting ingevoerd. Bij de verkoop van een onderneming geldt een getrapt tarief tussen 1,25% en 10%. Ondernemers die hun bedrijf verkopen voor minder dan één miljoen euro, genieten echter een vrijstelling. Belangrijk: historische meerwaarden blijven buiten schot. Dit betekent dat enkel de huidige waarde van de aandelen wordt meegenomen, ongeacht vroegere winsten.
Deze wijzigingen kunnen een serieuze impact hebben. Wil je weten wat dit concreet betekent voor jouw situatie? We helpen je graag verder.
Aanpassing vennootschapsbijdrage
De jaarlijkse vennootschapsbijdrage wordt herbekeken. Kleine bedrijven zullen waarschijnlijk minder betalen, terwijl grotere ondernemingen een hogere bijdrage zullen moeten leveren. De exacte details zijn nog niet bekend, maar het doel is een eerlijkere verdeling van de lasten.
Wijzigingen in de btw en administratieve vereenvoudiging
Ook op het vlak van btw zijn er enkele veranderingen:
- Het 6% btw-tarief op afbraak en heropbouw wordt opnieuw geactiveerd.
- De verplichte witte kassa in de horecasector wordt uitgebreid.
Goed nieuws: de regering wil ook de administratieve rompslomp voor ondernemers verminderen. Zo zouden onder andere de publicaties in het Belgisch Staatsblad, de UBO-verplichtingen en het gebruik van de e-Box vereenvoudigd worden. Een opluchting voor ondernemers die dagelijks worstelen met papierwerk.
Nog meer fiscale en juridische wijzigingen
Naast bovenstaande maatregelen komen er nog tal van andere hervormingen:
- De invoering van een exitbelasting voor ondernemers.
- Wijzigingen in de DBI-aftrek (definitief belaste inkomsten).
- Nieuwe voordelen voor hybride wagens.
- Aanpassingen in lonen en arbeidsduur.
Een hele boterham, maar maak je geen zorgen: wij volgen alles op de voet en zorgen ervoor dat jij goed geïnformeerd blijft.
Wil je weten hoe deze veranderingen jou beïnvloeden?
Het is niet eenvoudig om door de vele regels en uitzonderingen heen te kijken. Maar daar zijn wij voor. Bij Van Hooff Accountancy & Fiscaliteit staan we altijd voor je klaar met helder advies op maat van jouw onderneming.
Wil je anticiperen op deze veranderingen? Neem gerust contact met ons op. De koffie staat klaar, en wij helpen je graag verder!