Bijblijven met de laatste nieuwigheden: UBO en het aandelenregister

Als onderneming heb je veel wettelijke verplichtingen. Je moet je hoofd boven water houden in een zee van nieuwigheden. Vroeger moest het aandelenregister van besloten vennootschappen (BV’s) en coöperatieve vennootschappen (CV’s) sowieso de vorm van een papieren boek aannemen. Sinds het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen kan het bestuursorgaan beslissen om het aandelenregister ook elektronisch bij te houden. Bij een naamloze vennootschap (NV) kon dit al langer. Dankzij de nieuwe digitaliseringen gaan we nu zelfs nog eens stapje verder want tegenwoordig kan je alle gegevens automatisch naar het UBO-register sturen. Het accountancy landschap staat duidelijk niet stil en er zijn dagelijks veranderingen en verbeteringen. Ben jij al helemaal up to date?

Het aandelenregister: wat is het?

Het aandelenregister is een register waarin staat welke aandelen aan wie toebehoren. Telkens er aandelen op naam van eigenaar veranderen wordt dit genoteerd in het aandelenregister. Zo is het duidelijk wie de aandeelhouders van de vennootschap zijn, wat bijvoorbeeld van belang is voor het bijeenroepen van de jaarlijkse algemene vergadering. Ook bij een wijziging van de statuten is het register een belangrijk document.

Het Institute for Tax Advisors and Accountants (ITAA) ontwikkelde in samenwerking met de Federatie van het Notariaat (Fednot) een gebruiksvriendelijk en betrouwbaar platform om een elektronisch aandelenregister aan te leggen: eStox. Wil je graag omschakelen naar een elektronisch aandelenregister? Onze accountants helpen je graag verder.

Het UBO-register: wat is het?

De afkorting UBO staat voor ‘Ultimate Beneficial Owners’.
In het UBO-register staan dus alle ‘uiteindelijk begunstigden’ van een vennootschap of andere juridische entiteiten. 

Het register heeft tot doel om de natuurlijke personen te identificeren die effectief achter een entiteit staat of economisch voordeel haalt uit de entiteit, en dit om sterker te staan in de strijd tegen het witwassen van geld, de financiering van terrorisme en de onderliggende misdrijven. 

Dankzij eStox, het digitale aandelenregister, kunnen alle gegevens van de UBO’s van een vennootschap automatisch doorgestuurd worden vanuit uw digitaal register naar het UBO-register. 

Voor heel wat ondernemingen en vennootschappen is een inschrijving in het UBO-register verplicht. Heb jij hier nog vragen over? Van Hooff Accountancy en Fiscaliteit staat voor je klaar.

Wanneer moeten UBO's worden geregistreerd?

De wettelijke termijn voor het registreren van de UBO is één maand vanaf de oprichting van de vennootschap of van elke wijziging van de informatie over de UBO. De gegevens die opgenomen zijn in het UBO register moeten bovendien jaarlijks bevestigd worden. Onze accountants helpen je daar graag bij. De koffie staat alvast klaar!

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Copyright © Van Hooff 2021. All rights reserved.