Beschik je over vastgoed in de vennootschap, dan ervaar je ongetwijfeld een flinke fiscale druk. Wil je deze verlagen, dan is het interessant om je onroerend goed over te hevelen naar je privévermogen. Zeker als je weet dat de aftrek van de kosten van het onroerend goed gebruikt als privéwoning, steeds meer onder druk komt te staan. Hoe je de overheveling het best aanpakt? Daar zijn wel een aantal opties voor. We zetten de belangrijkste mogelijkheden graag even voor je op een rijtje.
Overhevelen kan je heel wat opleveren
Onroerend goed in de vennootschap werd de voorbije jaren fiscaal steeds minder interessant. Akkoord, je geniet nog steeds het voordeel dat de vennootschap alle kosten van de belastbare winst en de interesten op de lening kan aftrekken, maar er zijn toch ook aanzienlijk wat minpunten aan verbonden. Denk maar aan:
- Een zware belasting op een voordeel van alle aard als je het onroerend goed als privéwoning gebruikt, zonder realistische vergoeding aan de vennootschap.
- Eventuele huurinkomsten die niet op je privérekening, maar op die van je zaak belanden.
- Bij verkoop wordt de vennootschap belast op de gerealiseerde meerwaarde.
- Schuldeisers kunnen bij problemen beslag leggen op de privéwoning, als die in de vennootschap zit.
- …
Meer in detail de voor- en nadelen kennen van onroerend goed in de vennootschap? We bespreken deze graag persoonlijk met jou.
Manieren om onroerend goed uit de vennootschap te halen
Kort samengevat zijn er 3 veelgebruikte manieren om jouw onroerend goed van je vennootschap naar je privé over te hevelen:
- De klassieke verkoop
Je kunt privé perfect het onroerend goed van je vennootschap kopen. Dit is de makkelijkste, maar meestal ook een kostelijke manier. Realiseer je een meerwaarde in de vennootschap, dan is deze belastbaar in de vennootschapsbelasting. Er zijn wel manieren om deze taxatie te spreiden, indien er binnen de vennootschap wordt geherinvesteerd in afschrijfbaar vast actief. Bovendien ben je als koper ook registratierechten verschuldigd.
- Een dividend in natura
Maakt de vennootschap winst, dan kan je jezelf een dividend laten uitkeren. Dit kan ook in natura en dus met bijvoorbeeld een pand. Let wel, er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden:- In het geval van een besloten vennootschap moet er een netto-actieftest en een liquiditeitstest worden uitgevoerd.
- De meerwaarde die je realiseert op het pand zal ook hier belastbaar zijn in de vennootschapsbelasting.
- Afhankelijk van de situatie zal je ook registratierechten verschuldigd zijn.
Bovendien ben je op een dividend roerende voorheffing verschuldigd. Standaard is dit 30%, maar als er in het verleden voldoende liquidatiereserve is aangelegd, dan kan dit terugvallen naar 5%. De reserve moet dan wel minstens 5 jaar geleden zijn aangelegd. Voldoe je aan de VVPR-bis voorwaarden, dan kan het tarief 15% bedragen.
- Een kapitaalvermindering
Beschik je over heel wat kapitaal in de vennootschap? Dan kun je een kapitaalvermindering overwegen. Dit kan ook in natura en afhankelijk van de situatie moet je al dan niet belastingen betalen.
Weet dat ongeacht de manier van overhevelen, er mogelijks een herziening moet gebeuren van de voorheen afgetrokken BTW, iets om zeker in het achterhoofd te houden.
Naast deze 3 manieren zijn er nog enkele andere opties mogelijk. Welke het meest interessant is, hangt van je persoonlijke situatie af. Samen met jou bekijken we graag de mogelijke keuzes en gaan we voor de meest interessante optie.
Houd rekening met de fiscale gevolgen
Vastgoed uit de vennootschap halen, dat doe je weloverwogen. Er zijn immers wel wat kosten en fiscale gevolgen aan verbonden. Zonder doordacht plan en een toekomstgerichte visie, kun je je er een lelijke buil aan vallen. Als je onverwachts nog heel wat registratierechten en/of roerende voorheffing moet ophoesten, dan is dat niet fijn en kan dit je zowel zakelijk als privé in de problemen brengen.
Voer voor specialisten
Wens je advies op maat, bijkomende uitleg of je persoonlijke situatie onder de loep te laten nemen? Reken op Van Hooff. Contacteer ons team en we bekijken graag samen met jou de meest interessante pistes. De koffie staat alvast klaar.