Je eenmanszaak omvormen naar een vennootschap: interessant of niet?

Momenteel nog onder het statuut van eenmanszaak aan de slag, maar overweeg je een omvorming naar een vennootschap? In een heel aantal gevallen kan dit inderdaad interessant zijn. We vertellen je er graag meer over.

Het gemak van een eenmanszaak

Heel wat starters kiezen uit gemak voor een eenmanszaak. De opstartformaliteiten en administratie zijn beperkt en je bent dan ook meteen vertrokken. Begint je zaak echter te groeien, dan bots je al snel op de limieten. De inkomsten van je onderneming worden immers belast volgens de tarieven van de personenbelasting. Hier gaat het om progressieve tarieven, wat betekent dat hoe beter je zaak draait, hoe meer je afdraagt. Het is pijnlijk om je zuurverdiende centjes te moeten afgeven. Bovendien ben je ook persoonlijk aansprakelijk en houdt je zaak op te bestaan bij overlijden, behalve als het voorgezet wordt door de erfgenamen. Kortom, na een tijdje beginnen de nadelen door te wegen.

De overstap naar een vennootschap

Bloeit je zaak, dan valt een overstap naar een vennootschapsvorm te overwegen. Dit kost wel wat geld aan formaliteiten, maar die kun je als kosten inbrengen. De fiscale tarieven zijn gunstiger en bovendien worden je privé-inkomsten nu van je zakelijke inkomsten gescheiden. Dit is een stuk zuiverder en bij heel wat vennootschapsvormen komt de aansprakelijkheid ook bij de vennootschap te liggen en niet bij jou privé. Je werkt immers met een juridische constructie die losstaat van de eigenaar(s). Werk je met een vennoot dan staat bovendien alles netjes op papier. Het hangt van de situatie af of je een extra vennoot moet hebben, zoals bijvoorbeeld een VOF, daar heb je wel een vennoot nodig. De vennoten zijn daar ook onbeperkt en hoofdelijk aansprakelijk.

Minder belastingen betalen

De belangrijkste reden waarom ondernemers overstappen? Dat is toch de aanslagvoet (percentage belastingen). Bij de vennootschapsbelasting is deze begrensd op 25% van de inkomsten. Dit staat wel los van het loon dat je als zaakvoerder uitkeert. Bij de personenbelasting kan dit oplopen tot om en bij de 50%. In het merendeel van de gevallen is de rekening dan ook snel gemaakt. Maar net zo spelen het mee opnemen van een vennoot in de zaak, het risico van de onbegrensde persoonlijke aansprakelijkheid of een eventueel overlijden een rol. Elke ondernemer heeft zijn/haar redenen om de overstap te maken. 

Jouw voordelen samengevat:

  • Gunstige fiscale tarieven
  • Privé-inkomsten en zakelijke inkomsten gescheiden
  • Aansprakelijkheid ligt bij de vennootschap
  • Werken met een vennoot is niet meer verplicht
  • Vennootschapsbelasting begrensd tot 25% van de inkomsten

Wij denken graag met je mee

Bij Van Hooff Accountancy & Fiscaliteit zijn we thuis in deze materie en denken we graag met je mee. Er zijn immers verschillende vennootschapsvormen en we gidsen je graag naar de geschikte vorm. Uiteraard kun je ook op ons rekenen om je bij te staan bij de nodige formaliteiten en de uiteindelijke omzetting. 

Wil je meer weten over de meerwaarde van een vennootschap en/of en hoe de omschakeling concreet in zijn werk gaat? Maak een afspraak en kom eens langs. We leggen je graag alles in detail uit, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. De koffie staat alvast klaar!

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Copyright © Van Hooff 2021. All rights reserved.