Nieuwe regels voor afbraak en wederopbouw vanaf 2024

Een nieuwe programmawet die inging op 1 januari van dit jaar, heeft de twee bestaande btw-stelsels voor afbraak en wederopbouw samengevoegd. Het gaat om een permanente regeling voor afbraak en heropbouw voor het volledige grondgebied met een stevige impact. Wij vertellen je er graag wat meer over.

Wil je als particulier of vennootschap nog genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw, dan moet je rekening houden met een aantal sociale voorwaarden. Zo moet het gaan om een woning met een maximale bewoonbare oppervlakte van 200 m2. Betrek je de woning zelf, dan moet je deze voor minstens 5 jaar aanwenden als enige en eigen woning. Betrek je de woning niet zelf, dan moet je deze gedurende 15 jaar verhuren in het kader van sociaal beleid.

Vennootschappen komen voortaan dus enkel nog in aanmerking wanneer zij de woning gedurende 15 jaar verhuren in het kader van sociaal beleid.

Een overgangsregeling van kracht

We zouden niet in België leven als er geen tijdelijke overgangsmaatregel was. 

Wie een heropgebouwde woning heeft aangekocht of nog aankoopt onder een van beide voorwaarden bij een bouwpromotor kan hiervan gebruikmaken. Dit op voorwaarde dat de omgevingsvergunning voor de heropbouw is ingediend voor 1 juli 2023 en dit voor alle werkzaamheden gefactureerd of betaald tot eind 2024. Kom je nog in aanmerking, dan adviseren we je uiteraard hier gebruik van te maken. Maak een afspraak met je vaste accountant, wij helpen je graag op weg

Een uitzondering voor de 32 centrumsteden

Kom je niet in aanmerking voor de sociale maatregelen, maar kon je op basis van de permanente regeling in de 32 centrumsteden vorig jaar wel genieten van een verlaagd btw-tarief? Dan kun je nog steeds in aanmerking komen voor de 6% btw als je omgevingsvergunning voor de heropbouw van de woning is ingediend voor 1 januari 2024 en dit voor alle werkzaamheden gefactureerd of betaald voor eind dit jaar.

Wij denken met je mee

Klinkt het bovenstaande je als Chinees in de oren, zit je nog met vragen of twijfels en wil je zekerheid en/of advies op maat? Bij Hooff Accountancy & Fiscaliteit zijn we thuis in deze complexe en steeds veranderende wetgeving en maken we je wegwijs in het kluwen. Wij volgen de situatie op de voet en kunnen je gepast adviseren. 

Wil je meer weten over de nieuwe permanente regeling en aan welke voorwaarden je op het vlak van afbraak en heropbouw moet voldoen om in aanmerking te komen voor de 6% btw-regeling? Maak een afspraak, de koffie staat alvast klaar. 

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Copyright © Van Hooff 2021. All rights reserved.