Ondernemen als student? Dit moet je weten

Ben jij een student met ondernemersdromen? Ontdek de voordelen van het statuut student-zelfstandige en hoe Van Hooff Accountancy en Fiscaliteit je kan begeleiden in je ondernemersavontuur.

Student-ondernemer vs. student-zelfstandige: what’s in a name?

Wellicht ken je de term ‘student-ondernemer’ wel, maar officieel is dit geen fiscaal statuut. Onderwijsinstellingen hanteren deze term om studenten te ondersteunen bij hun ondernemersactiviteiten. Hierdoor krijgen zij bijvoorbeeld de mogelijkheid om examens of stages te verplaatsen indien nodig. Het fiscale statuut van ‘student-zelfstandige’ daarentegen biedt studenten een aantal sociale en fiscale voordelen die hen kan helpen bij het zetten van de stap naar het ondernemerschap. 

Voordelen en voorwaarden van het fiscaal statuut student-zelfstandige

Als student-zelfstandige heb je verschillende voordelen, waaronder lagere sociale bijdragen. In sommige gevallen hoef je zelfs helemaal geen sociale bijdragen te betalen als je onder een bepaald netto belastbaar inkomen blijft. Bovendien blijf je voor je sociale zekerheid ten laste van je ouders. Het is daarbij wel belangrijk om te blijven voldoen aan de voorwaarden van het statuut van student-zelfstandige om deze voordelen niet te verliezen. 

Om te kunnen ondernemen als student-zelfstandige moet je tussen 18 en 25 jaar oud zijn en een opleiding volgen aan een onderwijsinstelling waarmee je een erkend diploma of certificaat kunt behalen. Bovendien ben je verplicht om ingeschreven te zijn voor minstens 27 studiepunten of 17 lesuren per week. Als je niet zeker weet of je nog aan deze voorwaarden voldoet, neem dan gerust contact op met je vaste accountant bij Van Hooff. Ons team van experts staat klaar om je te begeleiden bij elke stap van het proces en je te voorzien van professioneel advies.

En wat met kindergeld en belastingen?

Misschien maken je ouders zich zorgen om hun kindergeld te verliezen of om jou fiscaal niet meer ten laste te kunnen nemen. Geen zorgen. Zolang je inkomsten niet hoger zijn dan een bepaald bedrag, blijf je fiscaal ten laste van je ouders. Laat je goed informeren door een expert om onaangename verrassingen te voorkomen.

Opstarten als student-zelfstandige?

Ben je klaar om aan je ondernemersavontuur te beginnen? Voordat je van start kan gaan, zijn er een aantal formaliteiten en vergunningen waar je rekening mee moet houden. Zo moet je bijvoorbeeld je ondernemingsnummer aanvragen en je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds om het statuut van student-zelfstandige te verkrijgen. Bij Van Hooff Accountancy en Fiscaliteit staan onze experts klaar om je te begeleiden bij de opstart van je onderneming. Maak een afspraak en kom bij ons langs om samen alle stappen door te nemen. De koffie staat alvast klaar!

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Copyright © Van Hooff 2021. All rights reserved.