Vanaf wanneer is elektronische facturatie verplicht?

De afgelopen tijd was er heel wat te doen over elektronische facturatie. E-facturatie is op komst en sinds 1 maart 2024 alvast verplicht bij facturatie aan de overheid, terwijl de algemene invoering in 2026 wordt voorzien. We duiken graag samen met jou wat dieper in deze materie.

Algemene verplichting e-invoicing vanaf 2026

Misschien stuur je nu je facturen al digitaal, maar weet dat dit verplicht wordt vanaf 1 januari 2026. De overheid wil op deze manier het gat tussen de verwachte btw en de effectief ontvangen btw dichtfietsen. Om dit te realiseren heeft de federale overheid gekozen voor het Europese PEPPOL-netwerk. Een betrouwbaar netwerk, dat werkt met internationale normen.

Wat is Peppol?

Peppol (Pan-European Public Procurement Online) is de internationale standaard voor het verzenden, ontvangen en verwerken van elektronische facturen. Het gaat om een beveiligd netwerk, waardoor er snel en veilig elektronische berichten tussen verschillende partijen uitgewisseld kunnen worden. Als ondernemer moet je je eenmalig registreren bij een Peppol-access point waarna je aangesloten bent op dit netwerk. Uiteraard kunnen we je hier bij Van Hooff Accountancy & Fiscaliteit een handje bij helpen en we geven je met plezier meer informatie over hoe dit gerealiseerd moet worden. 

Tijd om je in regel te stellen

De twee jaar die ons nog resten, geven ons wat tijd om samen met jou alle verplichtingen rond e-invoicing in orde te brengen. Weet dat je niet hoeft te wachten tot 2026 om elektronisch te factureren, moest je daar nog niet mee begonnen zijn. Houd er rekening mee dat een factuur in pdf, niet gelijk staat aan elektronische facturatie. Digitale facturen zijn opgemaakt volgens een vastgelegde structuur met velden die moeten voldoen aan de zogenaamde UBL (Universal Business Language) normen. Dit is niet het geval als je bijvoorbeeld een pdf uit een spreadsheet haalt. Is het dus niet helemaal duidelijk of jouw facturen al voldoen aan deze nieuwe digitale normen? Maak dan gerust een afspraak en dan kijken onze collega’s het graag voor je na.

Hoe maak je een elektronische factuur op?

Er zijn verschillende systemen/tools waarmee het mogelijk is om elektronische facturen op te maken. Bij Van Hooff Accountancy & Fiscaliteit zijn we alvast zeer enthousiast over Octopus. De handige facturatiemodule laat je makkelijk facturen maken conform de Peppol-standaarden. Bovendien stuur je deze documenten snel online door, kun je ook je aankoopfacturen eenvoudig verwerken en kun je ons nog notities meesturen. Daarnaast beschik je steeds over actuele cijfers in je portaal, waardoor je in staat bent om je onderneming perfect te managen en bij te sturen wanneer nodig. Werk jij al met Octopus? Dan kunnen wij ook steeds de nodige activaties voor je doen, zodat je volledig in orde bent met de Peppol-standaarden. 

Wij denken mee in jouw belang

Zit je nog met vragen over e-facturatie, wil je al de nodige stappen zetten of wens je meer te weten over facturatie via Octopus en wat de mogelijkheden van dit platform zijn? Laat het ons weten. We denken graag met je mee, analyseren je werking en zoeken samen naar de meest efficiënte manier om de stap te zetten naar e-invoicing. Maak een afspraak, de koffie staat alvast klaar.

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Copyright © Van Hooff 2021. All rights reserved.