Verzeker de toekomst van je familiebedrijf: wij helpen je bij de overname

Als een gevestigd familiebedrijf in de accountancy en fiscaliteit putten we uit een rijke historie en een hoop expertise. Daarom willen we specifiek aandacht besteden aan het overdragen of overnemen van een familiebedrijf. Het waarderen van een familiebedrijf wanneer de volgende generatie de leiding overneemt en het omvatte proces zijn complexe vraagstukken. Wij vertellen je er graag wat meer over in deze blog. Nu al specifieke vragen? Contacteer ons dan voor advies op maat. De koffie staat alvast klaar.

Emotie en fiscaliteit gaan hand in hand

In heel wat gevallen wordt een familiebedrijf aan de kinderen overgelaten. Het waarderen van het bedrijf kan dan een gevoelige kwestie zijn. Vaak willen niet alle kinderen in de zaak stappen, liggen conflicten op vinkenslag en kan er onenigheid in de familie ontstaan. Een heikele kwestie! Een schenking behoort tot de mogelijkheden, al moeten er dan strikte fiscale regels gevolgd worden. Materie waar we bij Van Hooff Accountancy & Fiscaliteit het fijne van weten en je graag in bijstaan.

Niet alle kinderen aan boord

Zijn er meerdere kinderen en voelt niet iedereen zich geroepen om in de zaak te stappen? Dan moet de overnemer de broers/zussen uitkopen. Terwijl de overnemer(s) een zo gunstig mogelijke overnameprijs wil(len), willen de andere kinderen misschien wel boter bij de vis … Een gulden middenweg en het inschakelen van professionele begeleiding is dan vaak de beste oplossing. Iets waar wij ook graag ook onze rol in spelen.

Een correcte waardering als basis

Om emoties geen vrij spel te geven, laat je het waarderen van het bedrijf maar beter over aan een externe partij. Dit kan een revisor zijn, maar ook wij als accountant kunnen hiervoor zorgen. Als specialist staan we garant voor een correcte waardering. Let wel, deze is steeds indicatief en de definitieve overnameprijs kan afwijken. Vaak wordt er rekening gehouden met de familiebanden en wijkt de uiteindelijke overnameprijs net wat af van de berekende overnameprijs. Heb je specifieke vragen of twijfels? Contacteer ons dan zeker voor meer informatie over jouw unieke case.

Een deugdelijke juridische structuur

Ligt de overnameprijs eenmaal vast, dan dient er een correcte en fiscaal interessante structuur uitgetekend te worden. Naast een gewone verkoop van de onderneming kan deze dus ook via een schenking worden overgedragen.  Kwalificeert de onderneming als een familiale onderneming of een familiale vennootschap kan dit in het Vlaamse gewest overigens zonder schenkbelasting. Willen de ouders toch graag nog wat controle behouden of moet er een deel van de overname gefinancierd worden, dan kan werken met een maatschap, een holdingvennootschap of een vendor loan tot één van de mogelijkheden behoren.  Alles netjes op papier zetten en duidelijke afspraken maken, blijft hier de boodschap!

Wij denken graag met je mee

Bij Van Hooff Accountancy & Fiscaliteit staan we klaar met advies, kunnen we de waardering verzorgen en je bijstaan bij de afhandeling van de overname

Als specialist in de materie ontzorgen we je graag van A tot Z. Bovendien kunnen de collega’s van ons zusterbedrijf Van Hooff Verzekeringen en Protect Management je ook bijstaan met de verzekeringsaspecten van een eventuele overname. Zo krijg je alle advies waar je nood aan hebt. 

Overweeg je om je familiebedrijf over te laten aan de kinderen of bekijk je een mogelijke overname? Maak een afspraak en kom langs. We evalueren graag samen met jou de mogelijkheden. De koffie staat alvast klaar! 

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Copyright © Van Hooff 2021. All rights reserved.