Vind je geluk als zelfstandige: hoe start je je eigen zaak in 5 stappen?

Volgens de startersbarometer van hr-dienstenbedrijf Acerta zijn 7 op 10 zelfstandigen die vorig jaar de sprong waagden om zelfstandige te worden gelukkiger dan toen ze nog in loondienst werkten (bron: Acerta). De bevraging toonde aan dat 58% van de startende zelfstandigen kampt met stress. Dat is een aanzienlijke daling in vergelijking met 2020. Toen gaf 72% aan stress te hebben. Voel jij het ook kriebelen om als zelfstandige aan de slag te gaan? Volg dan onderstaande 5 stappen en geef je carrière een vliegende start.

Stap 1: Schrijf je in bij de KBO

Om je eigen zaak te kunnen opstarten, moet je een ondernemingsnummer aanvragen in de Kruispuntbank van ondernemingen (KBO). Een ondernemingsnummer is een uniek identificatienummer voor je bedrijf, zoals een rijksregisternummer voor een persoon. Dat nummer moet je verplicht vermelden op al je zakelijke documenten. Heb je hulp nodig bij je inschrijving in de KBO? Onze accountants helpen je graag verder.

Stap 2: Activeer je BTW-nummer

Volgens artikel 4 van het btw-wetboek is elke onderneming die regelmatig en zelfstandig economische activiteiten verricht btw-plichtig. Ongeacht of er een winstoogmerk is en het om een hoofd- of nevenactiviteit gaat. Slechts een aantal activiteiten zoals bijvoorbeeld artsen, acteurs en verloskundigen worden vrijgesteld van de btw-plicht.

Om je btw-nummer te laten registreren bij de btw-administratie geef je op hoeveel omzet je jaarlijks verwacht en welke btw-regeling je kiest. Schakel zeker onze hulp in bij twijfels.

Stap 3: Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds

Het is niet omdat je zelfstandige bent, dat je geen sociaal vangnet mag hebben. Wil je recht op kinderbijslag, gezondheidszorg, pensioen, overbruggingsrecht en een uitkering voor mantelzorg? Sluit je dan zeker aan bij een sociaal verzekeringsfonds. Bij Boekhoudkantoor Van Hooff helpen we je daar graag bij.

Stap 4: Regel je Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen

Het lage pensioen van een zelfstandige mag je niet tegenhouden om zelf iets te ondernemen. Neem het heft in eigen handenen begin vanaf dag 1 als zelfstandige een spaarpotje op te bouwen. Met het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) kan je je wettelijk pensioen aanvullen op een manier die fiscaal en sociaal heel aantrekkelijk is. Contacteer ons om je VAPZ te onderschrijven en wij stellen een plan op jouw maat op.

Stap 5: Vraag hulp waar nodig

Wil je zeker zijn van een vliegende opstart? Laat je dan begeleiden door onze ervaren medewerkers. Wij ontwarren samen met jou de belangrijkste knopen. Voor we van start gaan, nemen we je plan onder de loep. Is je idee haalbaar? We geven onderbouwd advies en sturen eventueel bij. Daarna stellen we samen met jou een waterdicht financieel plan en een businessplan op. We laten geen enkele stap liggen zodat jij je droom kan waarmaken.

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Copyright © Van Hooff 2021. All rights reserved.