Zet seizoenswerkers in de land- en tuinbouw optimaal in

Als ondernemer in de land- en tuinbouw weet je beter dan wie dan ook dat er forse seizoenspieken zijn in de sector. Seizoensarbeiders vormen dan een geweldige oplossing. Wil je deze tijdelijke medewerkers inzetten, dan zijn er wel enkele regels waarmee je rekening moet houden. We zetten voor jou de belangrijkste zaken op een rijtje. 

Helpende handen zijn in de land- en tuinbouw en bij fruittelers soms broodnodig. Die tijdelijke versterking wil je echter niet permanent op je payroll en dat hoeft ook niet. Met tijdelijke dagcontracten zet je ze flexibel en fiscaal voordelig in.

Wat valt onder seizoensarbeid?

Seizoensarbeid is een vorm van tijdelijk werk in bepaalde bedrijven die in de paritaire comités 144 en 145 actief zijn. Iedereen die als seizoensarbeider aan de slag gaat, moet een gelegenheidsformulier hebben, ook wel de plukkaart genoemd.

Wat levert het jou op?

Waarom jij seizoensarbeiders inzet? Omdat je als werkgever een verlaagde patronale RSZ-bijdrage profiteert. Die bijdrage wordt immers op een forfaitair dagbedrag berekend, wat al snel meer dan € 4,50 per uur scheelt. Als je meerdere mensen gedurende een langere periode aan de slag zet, kan dit bedrag aardig oplopen. Bovendien betaalt de seizoensarbeider zelf vaak ook geen RSZ. Dat is pas een win-win! Wees je er wel van bewust dat je ook seizoensmedewerkers het wettelijke minimumloon moet betalen.

Seizoensarbeiders: de kleine lettertjes

Tot zover klinkt het allemaal aanlokkelijk, toch zijn er enkele extra zaken om rekening mee te houden: 

  • In principe kunnen seizoensarbeiders het hele jaar door ingeschakeld worden, enkel in de champignonteelt is er een beperking. 
  • Afhankelijk van je sector kun je maximaal 50 of 100 dagen per jaar beroep doen op dezelfde seizoensarbeider. 
  • Een seizoensmedewerker mag in de laatste 180 dagen voorafgaand aan het werk als seizoensarbeider niet met een gewone arbeidsovereenkomst in de tuinbouwsector hebben gewerkt. 
  • Er mag maximaal 11 uur per dag en 50 uur per week gepresteerd worden.

Voor specifieke vragen over de wetgeving staan we bij Van Hooff Accountancy uiteraard voor je klaar. Je kunt ook buitenlandse krachten als seizoensarbeider inschakelen. Er komen dan wel wat extra formaliteiten bij, ook daar vertellen we je graag meer over. 

Wie komt er allemaal in aanmerking voor seizoensarbeid?

Seizoensarbeid biedt werkgevers een flexibele oplossing tijdens drukke periodes. De doelgroep is breder dan vaak gedacht: zowel ervaren arbeidskrachten buiten de sector als studenten, huisvrouwen, uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden kunnen worden ingezet als seizoenarbeiders.

Belangrijk om te weten: voor elke seizoenarbeider moet een plukkaart worden aangevraagd. Deze plukkaart vervangt de klassieke arbeidsovereenkomst en is persoonlijk – één plukkaart per werknemer, per jaar. Daarnaast moet je bij de dimona-aangifte altijd het begin- en einduur van de werkdag correct vermelden.

Heb je vragen over de administratieve verplichtingen of hulp nodig bij de aanvraag van plukkaarten? Wij helpen je graag verder.

Aan de slag met seizoensarbeid

Wil je correct met seizoensarbeiders aan de slag? Dan kun je steeds bij ons terecht. We zorgen ervoor dat alles wettelijk in orde is en dat je optimaal van deze wetgeving gebruikmaakt. Maak een afspraak bij ons op kantoor, de koffie staat alvast klaar. 

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Copyright © Van Hooff 2021. All rights reserved.

Opgelet: Wegenwerken in Oelegem

Wegens werken in de Oudstrijdersstraat en de Achterstraat is ons kantoor tijdelijk enkel bereikbaar via de Schildesteenweg. Volg de blauwe pijlen op het kaartje hieronder om vlot de weg te vinden.
Ondervind je problemen? Dan kan je ons altijd bereiken tijdens de kantooruren. We helpen je graag op weg. 
Werken schildesteenweg